Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2020 18:19 - На САЩ взе да им писва от собствената им енергийна мафия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1792 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Статията в The New York Times е от вчера и заради историческата и важност се постарах да я преведа и поставя тук в нейната цялост, доклокото можах. Ето оргиналното заглавие а след него и превода.

image

"Когато парите на енергийните компании говорят" - така приблизително е озаглавен материала.

Спасяването с милиард долара на една от най-големите енергийни компании в Охайо изглеждаше съмнително от самото начало. Оказва се, че F.B.I. също се е заинтересовало.

Наскоро федералните агенти нахлуха в дома на говорителя (председателя) на Камарата на представителите на Охайо Лари Хаусхолдер и го обвиниха в рекет. Той и неговите сътрудници са обвинени, че управляват фонд за политическо влияние на стойност 60 милиона долара, за да избират своите кандидати, като парите идват от една от най-големите електрически компании в щата.

Пауза, за да се удивите на тази цифра: 60 ​​милиона долара. Това са много пари, измиващи се чрез държавната политика, дори в щат с размерите на Охайо. Прокурорите твърдят, че в замяна на парите господин
Хаусхолдер, републиканец, е прокарал огромна спасителна помощ за две ядрени централи и няколко въглищни централи, които губят пари. Той не е коментирал.

Арестите в Охайо дойдоха по-малко от седмица, след като голямата електрическа компания в Илинойс, Commonwealth Edison, призна във федералния съд за подкупи на политически фигури в този щат и се съгласи да плати глоба в размер на 200 милиона долара.

Все още не са повдигнати обвинения за приемане на подкупи от ComEd, но призовки са издадени в офисите на Майкъл Дж. Мадиган, дългогодишния говорител на Камарата на представителите на Илинойс. Г-н Мадиган, демократ, наблюдаваше приемането на законодателството, търсено от енергийната компания, включително мерките, които на практика му позволиха да повиши тарифите за спасяване на собствените си атомни електроцентрали. Губернаторът на Илинойс призова господин Мадиган да подаде оставка, ако обвиненията бъдат доказани срещу него; той отрича всякакви неправомерни действия.

Тези случаи са само най-новите примери във вълна от грешки в енергийния сектор, които се появиха на бял свят през последните години в цялата страна.


В Южна Каролина са повдигнати наказателни и граждански обвинения при срив на ядрена централа на стойност 9 милиарда долара. (Под "срив" (collapse) вероятно се има предвид незавършено изграждане на нова АЕЦ, бел. Г.К.) Комисията за ценни книжа и борси обвини бившите ръководители на комуналната компания Scana, че лъжат обществеността и собствените акционери на комунални услуги за проблеми с проекта, които държавните регулатори позволяват да продължи напред години наред, въпреки експлодиращите разходи и строителния застой. Миналия месец бившият изпълнителен директор на Скана Стивън Бърн се призна за виновен за измама и се съгласи да даде показания на прокурорите, докато те се готвеха да повдигнат допълнителни обвинения.

В Ню Орлиънс комуналното дружество Entergy беше хванато да наема актьори да се изявяват в кметството и да се преструват, че са граждани в полза на противоречива електроцентрала на газ; компанията беше глобена с 5 милиона долара. Голяма помощна компания в Аризона, Arizona Public Service, се забърка в многократни политически скандали, включително изпомпване на милиони тъмни пари в кампания за подреждане на щатския регулаторен съвет със своите лакеи.

Взети заедно, тези и други случаи показват, че твърде много енергийни и газови компании са се опитали да упражняват неоправдано влияние върху правителствата, които номинално ги контролират. Комуналните компании харчат обилно за кампании, вечери, ловни пътувания за политици и други. Те създават фалшиви граждански групи, за да подкрепят техните начинания. И те са били известни с това, че използват обществени организации с нестопанска цел с „дарения“, за да заемат обществени позиции в полза на техните цели- и срещу реалните интереси на хората, които тези организации явно представляват.


Монополните газови и електроенергийни компании са доходоносни предприятия по своето естество и те обикновено са под пряк държавен контрол. Използването на пари за влияние върху политиците и регулаторите не е нищо ново. Но има причина да бъдем особено внимателни към него сега, защото тези компании твърде често стоят на пътя на преминаването към чиста енергия (от ВЕИ), от която страната толкова се нуждае.

Случаят в Охайо изглежда наистина лош. Изглежда, че г-н Householder е спечелил високата си длъжност до голяма степен, защото енергийната компания FirstEnergy и нейните филиали са финансирали политическата му операция под масата, използвайки „нестопанска“ корпорация, която контролира. Това му позволи да изпомпва огромни суми в кампаниите на съюзническите кандидати, които, след като спечелиха законодателните си места, гласуваха да му дадат председателското място. Тогава те гласуваха в полза на най-високия му приоритет - спасителния законопроект.

Прокурорите твърдят, че 400 000 долара от парите на енергийната компания са отишли ​​директно в джоба на г-н Householder, докато той правел наддаването на компанията в законодателното събрание на Охайо. Голяма част от парите обаче бяха използвани за изплащане на измамна реклама за авансово спасяване на сметката и за защита на г-н Хаусхолдер и неговите съюзници от гневни избиратели. Прокурорите твърдят, че неговата операция също е наела агенти, които да се намесват, понякога физически, в подписка за отмяна на закона за спасяване на губещи централи.

Защо енергийната компания търсеше спасителни средства на първо място? В цялата страна ядрените и въглищните централи са изложени на риск от затваряне, тъй като не могат да се конкурират с централи на природен газ, вятърни и слънчеви централи. Спирането на въглищата е добра новина за климата; ядреното спиране е по-проблематично, тъй като тези централи са сред най-големите източници на чиста електроенергия в страната.

Конгресът може да спре ядрените затваряния с голям климатичен законопроект, но Мич Макконъл, лидерът на мнозинството в Сената, е голям привърженик на въгледобивната промишленост и няма да пусне такъв законопроект през този орган. Докато Конгресът действа, спестяването на атомните централи с държавни субсидии може да бъде добра идея. Но щатите трябва да постигнат твърд пазарлък в тези сделки, като плащат само толкова, колкото енергийните компании наистина се нуждаят, и правят това само след внимателно претегляне на алтернативи за почистване на мрежата.

Това не се случи в Охайо. Вместо това законодателната власт прие злонамерен закон, който начисляваше на данъкоплатците 150 милиона долара годишно за финансиране на спасителните плащания, без надежден одит за това колко наистина е необходимо. Докато законът хвърли малка сопа към соларната индустрия, той също така извади повечето от стандартите на Охайо за енергийна ефективност и чиста енергия, които бяха слаби в началото.

Вече е ясно, че с приключването на сделката в Охайо, F.B.I. беше из цялата къща. Сътрудниците на г-н Householder бяха хванати на лента, която решаваше как да изразходваме струята на тъмните пари. Губернаторът Майк Деуин призова законодателната власт да отмени този крив законопроект. В заключителен акт на неуважение към хората от Охайо, г-н Householder отказа да подаде оставка като председател; Членовете на събранието бяха принудени да го гласуват, което направиха в четвъртък, 90 срещу 0.

За гражданите на други места голямото послание от всички тези скандали е, че не можете да приемете, че вашето правителство работи в обществен интерес, тъй като наблюдава енергийния преход.

Електрическите и газови компании имат огромни инвестиции в мръсна енергия и се борят за защита на тези централи от чиста конкуренция. Ядрените централи номинално са от чистата страна на счетоводството, но предложенията за спасяването им трябва да бъдат разгледани с микроскоп, тъй като те могат да се използват, за да се аргументира или изтласка какво малко законодателство за чиста енергия има в книгите.

Изслушванията в Конгреса са основателни, за да се види дали са необходими нови федерални закони, за да се ограничи това неетично поведение.

Междувременно гражданите получават по-ясна представа за това, срещу какво са изправени. Те не се борят само с мръсната енергия - те се борят и с мръсните пари в политиката, която я поддържа жива.

------------------------------------------

Като гледам първият видеоклип по-долу, защо ли ми се струва, че ФБР се бави с арестуването на президента Доналд Тръмп?

Георги Котев










Тагове:   сащ,   енергетика,   копупция,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9835106
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031