Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2012 11:14 - Аркадий Стругацки : Те са дошли ! Те са вече тук !
Автор: universalnite1neo Категория: Хоби   
Прочетен: 7417 Коментари: 4 Гласове:
56


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Едно интересно интервю с Аркадий Стругацки от 1982 г. 

   Оставам с впечатлението , че той знае повече, отколкото изказва пред камерата . Въпреки това остават неща , които дават насоки за това, което е "между редовете" .

   - Гигантският религиозен фанатизъм, който би съпровождал официалната поява на извънземна цивилизация тук 

   - Такава поява ще доведе и до тотално преобръщане на представите за ценностна система - както в морален , така и в научен смисъл ( цитирам : " Ще бъдат дадени отговори не само на всички зададени въпроси , но и на въпроси , които още дори не са били замислени" )

   - "яхвайте си чинията и си отивайте" е достатъчно показателно за отношението на писателя към едни нашественици , за което вече има достатъчно оповестени данни 


   В "Трудно е да бъдеш бог" има един много открояващ се момент, разкриващ мнението на Стругацки за намесата на извънземни цивилизации - това е разговорът между Румата и Будах . Тук ще припомня неговия финал :

"Будах неловко се засмя.

— Да, виждам, че не е толкова просто — каза той. — Аз като че ли не бях мислил по-рано за такива неща… Струва ми се, ние с вас разгледахме всичко. Впрочем — той се наведе напред — има още една възможност. Направи така, че хората най-много да обичат труда и знанието. Трудът и знанието да станат единствен смисъл на техния живот!

Да, ние също имахме намерение да опитаме това — помисли си Румата. Масовата хипноиндукция, позитивната реморализация. Хипноизлъчители на три екваториални спътника…

— Бих могъл да направя и това — каза той. — Но струва ли си да се лишава човечеството от неговата история? Струва ли си да се подменя едно човечество с друго? Няма ли това да бъде същото, както да се изтрие това човечество от лицето на земята и на негово място да се създаде ново?

Сбърчил чело, Будах мълчеше и обмисляше. Румата чакаше. Навън отново жално заскърцаха колите. Будах тихо продума:

— Тогава, господи, заличи ни от лицето на Земята и ни създай отново по-съвършени… или още по-добре остави ни и ни позволи да вървим по своя път.

— Сърцето ми е изпълнено с жал — бавно каза Румата. — Не мога да направя това.

И тогава той видя очите на Кира. Кира го гледаше с ужас и надежда."


    Сигурно за някои ще е странно , че при изобилието от информация сега по тези въпроси обръщам внимание на едно интервю отпреди 30 години . Но то има своето място в цялостната конфигурация, съхранявайки знания , официално отречени в една епоха на затъмнение . Нека не забравяме личностите , които с помощта на фантастиката успяха да ни предадат своите послания , които да бъдат разкодирани в новите условия . 



http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WaHWOrsZWbQ





Гласувай:
56



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Нео!:)
29.07.2012 11:45
Хубаво интервю, благодаря ти. Беше удоволствие да го изслушам и то още веднъж потвърди дълбокото ми убеждение, че когато писателят говори, той е като другите хора. Истините казва насаме, в творбите си. Аркадий Стругацки е искрен в този разговор, не би искал да укрива, каквото и да е, според мен. Просто не може да го предаде с езика на всекидневната реч. И това е нормално.

Да, "те" го послушаха и кацнаха в Гренландия. Това е единственото логично обяснение на интервюто... :)

http://bnt.bg/bg/news/view/81463/opasno_li_se_topjat_ledovete_na_grenlandija

Развесели ме, как убедително съобщава, че ето на, не бива да им подаваме ръка, защото ще спрат развитието ни, ще научим непознати неща. Според мен, ще научим нищо повече от това, което перфектно знаем. Дали признаваме знанието, знаенето, отделен въпрос... И да, има други форми на живот във вселената. Не, не сме единствената проява на висш разум.

Когато един писател говори в интервю, той не казва почти нищо, а разговаря. Може да каже между другото нещо изключително важно - от сорта на - "да кацнат на Северния полюс." и "Срещата да се състои на всеки 200 години на Плутон". Това е свръхсилите , дори на обикновен писател. А Стругацки не е. Важна информация. Благодаря ти за прочита и хубава неделя!:)
цитирай
2. universalnite1neo - Ре 1. malchaniaotnadejda7
29.07.2012 11:59
:) Привет, Надя !
Той всъщност не укрива нищо , казва го в завоалиран вид, който ще бъде разгадан от тези , които са вече готови за него. Любопитен факт от неговата биография е , че е работил в армията , а там със сигурност е имал достъп до засекретена информация . Поне така смятам , четейки неговите и на брат му Борис произведения .
Поздрави ! :)
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - re 2. universalnite1neo
29.07.2012 12:21
Работил е в армията!?:) Не знаех това... Това обяснява поста му като "главен редактор"... Ясно. Затова в интервюто подчертава, че е "главен редактор." Усетих аз. Но казва три информации, които и едно дете ще разбере. Двете ги цитирах горе, третата - не бих, защото е фантасмагорична и на никого тук не би прозвучала сериозно. Военните, не биха разбрали... Те ще се чудят, кой диоптър очила носи!:))) Страхотен е! Благодаря ти.

Нео, нека те поздравя с това:)

http://malchaniaotnadejda7.blog.bg/poezia/2011/08/23/strogo-sekretno.806863
цитирай
4. universalnite1neo - Ре 3. malchaniaotnadejda7
29.07.2012 12:54
:) И аз благодаря за поетичния поздрав ! На твоя въпрос бих отговорил : ще действам според интуицията си , която ми е неизменен спътник .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: universalnite1neo
Категория: Хоби
Прочетен: 1931724
Постинги: 148
Коментари: 2421
Гласове: 10700
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930