Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2012 17:46 - Том Робинс
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 7796 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Има хиляди книги, които ще ти кажат как да живееш и мислиш, за да си щастлив и пълноценна, но са рядкост като диамант в лайно онези, които действително ти показват как да го направиш. За да се случи това, в думите, а и в пространствата между тях, трябва да има онази енергия, която трансформира смисъла от семантика в преживелищност, от структура във функция, от карта в реалност. Подобни книги имат ритъм, който се просмуква в теб, изпъва гръбнака ти и кара молекулите ти да танцуват степ. Том Робинс – мистикът, философът, хипито, бохемът, случва този еликсир на прображението. Докато четеш, имаш чувството, че се целуваш усмихвайки се (нещо физически невъзможно) – всички мускулчета на лицето ти пляскат с ръце, докато устните ти се въртят на пръсти. Редовете му излъчват знание и същевременно дъхат на онзи омагьостващо земен аромат, който изпълва стаята след вдъхновяващо шеметен секс. Дори когато говори академично (през устата на герои като ‘Консерва боб’* и ‘Кълвача’), Том Робинс запазва усещането за споделяне между приятели и несекваща самоирония. С други думи успява да те ангажира умствено, емоционално, социално и физически – перфектният стимулант да превърнеш думите в опит. Или поне да получиш многоизмерна ерекция.

Наскоро открих, че съм герой от негов роман (Jitterbug Perfume), казващ се Wiggs Dannyboy (което своенравно си превеждам като Перуки Свалячов), бивш университетски преподавател и настоящ търсач на безсмъртие. Ако някой ден срещна героиня от книга на Робинс, ще я обладавам с продължителност и страст на комета (вече се изпедепцах в контролиране на еякулацията), а в паузите ще й разказвам академични и митологични истории, подобно Перуки.

‘Усмихвайки се, тя се спусна над него. После, като юмрук, стисващ топката на врата, усмивката й* се затвори около му. С устните си завъртя бравата на една страна, после на друга, наляво, надясно, наляво, надясно. Дръжката не изскърца. Влизайки в ритъм, тя засмука топката до основата, основата до вратата, вратата до пантите. Засмука поляната отвън с нарастващо темпо, павираната пътека пред нея, хризантемите в лехата, пръскачката, тротоара и японската кола пред него. О, какво чувтсво, Тойота. Перуки изпъшка, докато кварталът изчезваше. Кулите на града се разлюляха, и ето, самата планета се поддаде на силата, поклащайки екватор, пулсирайки в полюсите. Залитна яростно в оста си, веднъж, дваж, и избухна. Продължавайки да засмуква като черна дупка, Присила погълна всяка капка и частица – никога не бе имала мъж в такава цялост – и чак когато последният спазъм утихна и космосът се изпълни с мир, тя отпусна хватката си – с устни, блестящи като Млечния Път.’  Това след трактат на тема прераждане и история на индуизма от страна на Перуки.

Но ето, че времето за реклама (моя и на Робинс) изтече, така че ви оставям на четивото, надявам се с подходящ вкус в устата. На български са преведени "Бърни Кълвача" ("Натюрморт с кълвач"), "Каубойките също плачат" и "Вила Инкогнито."

* Който/която си е консерва боб (със свинско).

* Вертикалната усмивка.


Тагове:   робинс,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - еха, много любим!
28.04.2012 18:53
`Любовната връзка може би е просто начин да се сблъскаме със загадката и ние копнеем любовта да продължи,за да продължи екстазът от близостта със загадката. Ако загадката стои неподвижна,това противоречи на природните закони, и все пак,тя е винаги наблизо,някъде-един свят от другата страна на огледалото, едно обещание в поредния чифт очи,които ни се усмихват. Зърваме я,когато ние застанем неподвижни.Романтиката на новата любов, романтиката на сомотата,романтиката на древните пирамиди и далечните звезди-това са просто подходи за среща със загадката.И все пак не знаем как да я задържим завинаги.Но мога и ще ви припомня два от най-важните факта,които знам:
1.Всичко е част от романтиката.
2.Никога не е прекалено късно да имаш щастливо детство.`
Стилисима
цитирай
2. sestra - Веднъж подарих Каубойките
28.04.2012 21:44
на няколко свои избрани приятели, за съжаление тези, които не я харесаха, не я приеха, не са ми вече приятели... тяхно съжаление разбира се :)
цитирай
3. анонимен - alba
02.05.2012 11:10
Горещо препоръчвам и кубинката Сое Валдес:
"Когато се съблече, гръцкото му тяло ме остави без дъх, с отворена уста и с потекла лига. Раменете – малко по-широки от ханша, чисто пушено филенце, опечено от нашето родно индианско слънце. Тесни бедра, перфектно дупе, гладко, косъмчетата изникват изпод члена и пълзят по бедрата. Стройни бедра, мускулести, здрави крака, плътни глезени, много елегантни правилни стъпала – това е добра поличба, – има я и подробността за средния пръст, който, ако е по-дълъг от палеца, без никакво съмнение това е крак от Древна Гърция. Шията е точно премерена, нито много широка, нито прекалено дълга. Чуплива коса, челото му украсяват красиви къдрици. Издаден прав нос. Устни като коприна, блестящи. Мускулести ръце, но не прекалено, силни китки, нежни дълги длани – вече съм говорила за тях преди. Колко странно! Този мъж ми се предлага като произведение на изкуството както отвън, така и отвътре. Защото е нежен, спокоен и търпелив. Гласът му никога не се повишава. Той е мой любовник, а не палач.
А членът му... Оооо, благословен Свети Лазаре, мой Бабалу Айе! Инструментът на Нихилиста е осмото чудо на света. И дано не заеме първото стъпало по скàлата на богатствата на този век! Защото да носиш инструмент като този е все едно да притежаваш сметка с милиони и милиони долари в швейцарска банка. Да не забравя да отбележа, че до пъпа има черна кръгла бенка. През нея от порите му блика копринената сексуалност, приканва да бъде докосната. Когато ръката се сблъска с основата на члена му – няма нищо общо с партийния член, – не можеш да се сдържиш, устата ти се пълни със слюнка, а по ъгълчетата на устните ти излиза пяна"
цитирай
4. анонимен - You're such a teaser
03.05.2012 00:59
Таз книга ще се чете след 25 май задължително. А от цитата на Алба разбирам, че без съмнение и моите крака са древногръцки. Оле!
цитирай
5. nav - алба
16.05.2012 12:22
Стилисима - много добър откъс :))

Алба - Сое звучи добре. Мерси, че си наоколо.

Жалко, че точно постингът за Том Робинс счупи рекорда за най-малко четен. Но пък може аз да съм го представил келяво.
цитирай
6. pnp5q - здравейте
09.09.2014 10:23
моя акцент е малко по-друг, но искам да споделя удоволствието от прочита на "Свирепите инвалиди". Разкошно четиво! :>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358421
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031