Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2013 19:51 - Киймгауер – баварската социална алтернатива на еврото
Автор: lucecita Категория: Новини   
Прочетен: 1703 Коментари: 0 Гласове:
1



Киймгауер – баварската социална алтернатива на еврото

Публикувано от Ирис Ким на 4 май 2013

Малката китна област Киймгау се намира в подножието на баварската част на Алпите, южно от Мюнхен, Германия. В цялата област Киймгау официално съществува местна социална валута, която се нарича „Киймгауер“ и която е истинска социална алтернатива на еврото.

Киймгауер е в обръщение от около 10 години и вече се е утвърдил като пълноправна местна парична единица. В момента се използва от около 2000 потребители и се приема от около 600 търговци и предприятия. Еврото е валута, която се използва от около 300 000 000 европейски потребители и която има своя собствена европейска централна банка във Франкфурт. От своя страна пък, киймгауер също си има своя централен офис, разположен на втория етаж на една малка сграда в град Розенхайм. Съществуват банкноти от 1, 2, 5, 10 и 20 киймгауер. Киймгауер се печатат по специален начин и всяка една от банкнотите притежава 11 водни знака. В областта Киймгау съществуват и разплащателни карти за извършване на плащания с киймгауер. Основният принцип за съществуването на киймгауер е стимулирането на местната икономика, като се дава предимство при закупуването на стоките на местните търговци и производители. Целта е да се ограничи монополизма на големите национални и транснационални търговски вериги.

Кристоф Льование е германец от френски произход и е вицепрезидент на „Региос“ – асоциацията, която управлява киймгауер. „Когато купувам някаква стока с помощта на киймгауер, аз отправям послание към търговеца да вложи тази валута в областта. По принцип мога да направя същото нещо и с еврото. Но ние знаем, че еврото е световна валута. Това означава, че то веднага излиза извън границите на нашата област и по никакъв начин не спомага за благополучието на нашата област. Това, което ние правим тук е да осигуряваме развитието и благополучието на цялата област благодарение на киймгауер“.

Обменният курс на киймгауер е обвързан с еврото по следния начин: с 1 евро може да се закупи 1 киймгауер, а с 1 киймгауер могат да се закупят 95 евроцента. В момента в обръщение са 580 000 киймгауер. През миналата година с киймгауер са се извършили покупки на обща стойност над 4 милиона евро.
Киймгауер не може да бъде поставен настрана. Той трябва да бъде в обръщение. Всъщност, съществуването на тази местна социална валута се вдъхновява от икономическата теория, че пари, които просто само стоят в банките се обезценяват. Такива пари носят лихва, но те не могат да послужат за стимулиране на потреблението и на производството.

Кристоф Льование ни показва няколко банкноти киймгауер и обяснява: „Ние сме поставили обозначение на тези банкноти, че те са валидни до края на месец юни. Това означава, че аз трябва да ги похарча до края на месец юни. След края на юни те вече няма да имат никаква стойност. След това върху самата банкнота трябва да се постави ново обозначение. Всяко ново обозначение намалява стойността на банкнотата с 2 % от нейната първоначална стойност. За банкнота от 20 киймгауер, всяко едно обозначение намалява намалява нейната стойност с 0,40 киймагуер; за банкнота от 10 киймгауер стойността се намалява с 0,20 киймгауер и т. н. Тоест, ако не похарча банкнотите до момента на тяхната валидност, тя може да бъде удължена, но на всеки три месеца трябва да добавям по едно ново обозначение на банкнотите, а с всяко едно обозначение стойността намалява с 2 % от тяхната първоначална стойност. Какъв е интересът към киймгауер? Ами, аз, например, имам в портмонето си и евро, и киймгауер. Но имам чисто психологически стимул да похарча първо киймгауер и чак след това – еврото. Първото правило е, че киймгауер трябва да си остане в нашата област и да не излиза извън нея. Но второто правило е, че киймгауер трябва да бъде в постоянно обръщение.“

На всеки три месеца всяка една банкнота киймгауер загубва по 2 % от първоначалната си стойност. Това означава, че на всеки три месеца трябва да се закупуват обозначения, които представляват специални етикети и се залепват върху самите банкноти. За банкнота от 1 киймгауер етикетите са по 2 киймгауерцента, за банкнота от 10 киймгауер – по 20 киймгауерцента, а за банкнота от 20 киймгауер – по 40 киймгауерцента. Търговците, които приемат киймгауер, предварително обявяват това със специални плакати по витрините на техните магазини. Това им разрешава да намерят нови клиенти. Независимо дали става въпрос за магазин за дрехи или за кафе – сладкарница, киймгауер се е превърнал в истинско и пълнозначно разплащателно средство.

„Всеки ден ние имаме клиенти, които плащат с киймгауер. Това е добре, защото по този начин тази валута остава в нашата област. Смятам, че киймгауер спомага за финансовото спокойствие на хората в Киймгау. Все пак това е тяхната собствена валута; това е паричната идентичност на жителите на Киймгау. Смятам, че това е изключително важно; още повече в условията на монополизма на еврото“, казва продавач в магазин за дрехи.
„Съществуването на киймгауер е много интересно, защото то е начин за запазване на традициите в областта. Освен това благодарение на киймгауер може да се спре изтичането на парични средства от областта Киймгау“, споделя сервитьор в кафе – сладкарница.

Кристоф Льование допълва още: „Киймгауер е нещо много лично. Например, когато аз плащам с киймгауер, това веднага предизвиква положителна реакция у човека срещу мене; той веднага се усмихва и ме заговаря. Пита ме как се казвам, какъв съм, от къде съм и т. н. Това е нещо много лично.“
Въпреки това не всички хора използват киймгауер. Има много хора, които заявяват, че за съжаление не познават тази местна валута и подчертават израза „за съжаление“. Други пък смятат системата на киймгауер за прекалено сложна.

Парадоксалното е, че точно германският икономически модел се основава на обръщението на парични средства, които идват отвън, тоест от други държави. Германската икономика и производство са ориентирани преди всичко към износ, което означава, че вследствие на износа финансовите средства (капиталите) постъпват в страната именно от чужбина.

Моделът на функциониране на киймгауер е напълно противоположен. Идеята за съществуването на киймгауер е паричните средства на областта да остават в нея и да допринасят за развитието и благополучието на целия регион. Кристоф Льование казва още: „Съществуването на киймгауер е изключително важно за икономическото развитие на цялата област. Тук имаме малки и средни предприятия, както и културни и спортни асоциации. С помощта на киймгауер се осъществява едно благоприятно партньорство между всички участници в развитието на целия регион. Тоест, съществуването на киймгауер осмисля и прави забележими всички партньорски връзки между предприятията и асоциациите, за които вече споменах.“
Съществува едно социологическо проучване, според което 57 % от германците се обявяват за запазването на марката и не смятат еврото за достатъчно добра алтернатива на германската марка.

По този повод Кристоф Льование казва: „Ние не сме противници на еврото. Имаме евро, но също така имаме и една допълнителна валута – киймгауер.“

Киймгауер не е изолиран случай на местна социална валута. В много европейски държави съществуват допълнителни местни алтернативи на еврото – във Франция, Испания, Италия, Белгия, Великобритания и т. н. Въпреки това, трябва да се отбележи и фактът, че по отношение на местните допълнителни социални валути (като алтернативи на официалните държавни валути) Европа е много по – назад от Латинска Америка и от Япония.

 

Превод от френски език за „Без Лого“:
 Ирис Ким

Източник:
http://bezlogo.com/2013/05/киймгауер-баварската-социална-алте.html

Видео на английски език за използването на местната "валута" кимгауер:

http://www.youtube.com/watch?v=jGy920qrCoc

 Кратко видео на френски език за местни валути във Франция за динамизиране на местната икономика:

http://www.youtube.com/watch?v=t5yuKb88iz0&list=PLsvcRpmH-hxjloWC1HO59UicUAx-XKD9p

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2583044
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол