Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2013 13:57 - Заралия изобрети и патентова уред за евтин и екологично чист ток
Автор: lucecita Категория: Новини   
Прочетен: 1290 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Заралия изобрети и патентова уред за евтин и екологично чист ток

Публикувана на: 5 август 2013

Уред за производство на еленергия със собствена консумация, без енергоизточници като газ, петрол, нефт, вода, вятър и др., изобрети и патентова официално в патентното ведомство миналия месец старозагорецът Димитър Димитров. 52-годишният изобретател твърди скромно, че в устройството му няма нищо сложно. Нещата са измислени отдавна, просто някой наблюдателен човек трябваше да ги подреди.

Не съм открил топлата вода

казва той. Уредът на заралията работи на принципа на регенерацията. Производството на ток идва от… ток. Включвате уреда в контакта, след известно време изключвате, а той продължава да произвежда и произвежда.

До прозрението технологът по машиностроене с много награди за рационализации от някогашното ДЗУ достигнал “благодарение” на ЕVN. Имах проблеми с тях. После реших да правя фотоволтаична централа в с. Елхово. Накараха ме да платя непосилни за мен такси. Възмутих се от наглостта им и се замислих дали не мога да направя уред, който да произвежда много по-евтин от предлагания ни сега ток. Не беше трудно. Като го направих, чак се замислих

защо в някой институт не са го измислили досега

усмихва се изобретателят. Той е убеден, че неговото откритие е революционно и има бъдеще. Прототипът, който е направил в производственото хале на старозагорска частна фирма и който работи успешно, е с мощност 2.5 киловата. Двигателят на устройството, за да работи, дърпа към себе си 1 киловат/час, остатъкът от произведената енергия е 1.5 кВт/ч. Представете си това, увеличено в пъти.

Една система от 5 мегавата може да захрани част от Стара Загора

За нейното изграждане по мои сметки ще са необходими около 3 млн. лв. Инвестицията обаче ще се избие за месец, защото токът ще е по-евтин около 6 пъти. Да не говорим, че производството е абсолютно екологично чисто, твърди Димитър.

Той е категоричен, че може да проектира изграждането и на по-грандиозно съоръжение. Не е проблем да се направи и голяма елцентрала, смята авторът на устройството. Той дори има идея да опита да обедини старозагорския бизнес и да го убеди да финансира изграждането на

малка централа, която да захранва с евтин ток улиците и парковете в града

За монтиране на мощност от 5 мегавата са ми необходими само около 10 кв. м площ, обяснява още едно предимство на своята система за производство на ток иноваторът. За да убеди приятели и близки в правотата на своето мислене, заралийският изобретател поканил на първия експеримент с уреда инженери и специалисти. Всички се убедиха с очите си, че е възможно, разпалено обяснява той и дори показва на мобилния си телефон видеозапис от момента на пускането и работата на самата машина.

Димитър Димитров твърди, че към неговото откритие вече има интерес. Доскоро той се притеснявал да го афишира. Откакто приятели и специалисти, присъствали на експеримента, започнали да разказват, вестта за евтиния и екологично чист ток се разнася все по-бързо и по-надалеч. Вече имам запитване от турска фирма, която ме кани да отида на място и там да направя същия уред, но по-голям. Аз обаче не искам да ходя там, казва изобретателят. Интерес към революционната машина за ток има и от старозагорски фирми. На всички, които гледат без ирония на неговото откритие, Димитър е готов да покаже своя прототип и да защити неговите достойнства.

НБП, Мадлен ПЕЕВА

http://www.nbp.bg/nbp/?p=16311



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2581188
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол