Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2013 14:07 - Фестивал „Бъди промяната!” 13-14-15 септември, Варна
Автор: lucecita Категория: Новини   
Прочетен: 1594 Коментари: 0 Гласове:
1ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЪЗМОЖЕН! ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЕЧЕ ТУК!

Фестивал „Бъди промяната!”
13-14-15 септември, Варна

Мрежата от хоризонтални структури „Бъди промяната!” Ви приветства на първия си национален фестивал във Варна! Фестивалът е самоорганизиран и самофинансиран от активисти от цялата страна. Това означава, че няма никакви спонсори и че се случва изцяло чрез дарения от всички нас, които спомагат за неговото осъществяване.

Кои сме ние?

Мрежата „Бъди промяната!” беше създадена официално след масовите протести от февруари и юни, 2013г., в страната. Това е хоризонтална мрежа от активисти без лидери и йерархична организация. Не си сътрудничим нито с общината, нито с депутати, фондации или партии. Вместо това взимаме всяко решение на принципа на пряката демокрация. Мечтаем за едно общество без експлоатация, потисници и потиснати, в което нашите думи ще се зачитат и хората ще съжителстват в хармония с природата. Едно общество извън пасивната консуматорска култура и отчуждение, основано на ежедневната социална активност и взаимопомощ. Искаме да преоткрием красотата на публичните асамблеи и да съживим духа на взаимност и общност. Не сме идеологическо или религиозно движение. Нашата сила иде от отказа ни да бъдем вкарани в стереотипна идеологическа кутийка, да ни бъде сложен етикет и да бъдем разфасовани в удобни медийни хапки.

Защо сме тук?

За нас последните протести не могат да бъдат анализирани просто с термините ляво или дясно, нито с политически игрички и партийни структури. Представителната „демокрация” и икономическия канибализъм (или капитализъм) се разпадат и сами създават световна криза, без дори вече да имат насреща си противник. Далеч от тъмния свят на властта се разрастват нови хоризонтални движения и нови начини на правене на политика, при които никой не взима властта. Те отварят пътища към хоризонтални алтернативи, в отговор на тази многопластова криза и се противопоставят на съвременният болен и самотен антропологичен тип.

Живеем в страната с най-ниски заплата в Е.С. и с деградиращи условия на труд, които могат да доведат дори до работническа смърт (както случая с миньорите от Ораново). В страна, в която сметките за ток могат да бъдат по-високи от заплатите ни, където една олигархия решава за животите ни, където образованието не е право, а привилегия, където телевизията и корпоративните медии определят нашето мнение и консумеризмът се е превърнал в „терапия” на ежедневната ни рутина. Страна, в която отчуждението расте от ден на ден, поколение след поколение. Никога преди домовете ни не са били толкова близо един до друг, а хората – толкова далеч едни от други. В същото време, постепенно продължаваме да убиваме земята и да изчерпваме природните ресурси, служейки на доктрината на непрестанния растеж. Термини като солидарност губят значението си в името на една система, която насърчава антагонизма, страха от различното и войната на всеки срещу всеки.

Реагираме срещу тази система, съпротивляваме се и създаваме алтернативи! Социални центрове, селскостопански колективи и еко-общности, потребителски кооперативи, наистина свободни пазари, местни асамблеи, окупирани фабрики в Аржентина, Сапатистки общности в Мексико, безпарични мрежи за обмен в Испания, квартални асамблеи в Гърция – виждаме, че заедно със силния протестен дух се разраства също и тази КРЕАТИВНА СЪПРОТИВА навсякъде и у нас.

Какъв е нашият фестивал?

Нашият фестивал е посветен на представянето на такива алтернативи във всяко поле на нашия живот. Хоризонталните структури, които сме създали досега из страната са такива алтернативи, целящи да пропукат тази болна система.

Може да намерите тези „пукнатини” в редица градове:

Солидарен център-Варна, Окупирай с любов (Варна), Социален център Аделанте (София), Бъди промяната – София, Живот след капитализма, Окупирай Бургас, Обединени за глобална промяна (Велико Търново), Бъди Промяната – Сливен, Бъди Промяната – Пазарджик и др.

Ние целим и призоваваме след фестивала тези структури да се разрастват и да се изграждат дори и още такива!

ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЪЗМОЖЕН! ЕДИН ДРУГ СВЯТ Е ВЕЧЕ ТУК!

http://prqkademokraciq.wordpress.com/2013/08/19/фестивал-бъди-промяната-13-14-15-септемв/

 

 

https://www.facebook.com/badipromqnata?ref=hl

 

Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2076240
Постинги: 989
Коментари: 99
Гласове: 912
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Блогрол