Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2014 00:56 - ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ - КОГА ЩЕ ДОЙДЕ СПАСИТЕЛЯТ НА БЪЛГАРИЯ? SPAROTOK, Автор: kolevm38
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 4867 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 09.08.2014 14:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Човешко е да се надяваме на чудо. Надеждата, че когато сме в беда ще ни бъде оказана помощ, спохожда всеки ни. Иска ни се да има някой, който да го е грижа за нас. И защо не, нали родителят пази децата си с цената на всичко... Така би трябвало да е и с управляващите страната ни. Редно е държавникът да милее за своя народ и да работи за него.

 

В далечното минало наистина е било така. Тогава обаче времената са били доста по-различни. Не се е допускало чуждо вмешателство в управлението. Когато владетелят е загърбвал интересите на хората си, той е бил свалян от престола. Не случайно някои наши князе са управлявали доста кратко. Самият народ не е търпял продажници, самият народ е следял интереса си непрестанно.

 

Докато в други държави само благородническата прослойка е имала оръжие и се е обучавала във военно дело, ние сме разполагали с нещо уникално – едно сравнително хомогенно общество. Да, имало е богати, имало е хора с голяма власт, но те са се отнасяли с уважение към своите сънародници, които между другото не са им отстъпвали по сила и воински умения.

 

Тази особеност, тези качества на народа ни са причината Римската Империя (Византия) да нe успее да ни унищожи и асимилира. При нас не е имало самозабравила се върхушка и унгетено простолюдие (както е днес), а съюз на свободни хора. Едни са имали повече влияние от други, но ги е обединявала общата цел – оцеляването на България. Дори и враговете да са унищожавали благородническата ни прослойка, народът ни не е оставал без водачи. Винаги са се намирали такива, които да тръгнат против чуждата власт и подтисничество.

 

Цели пет века азиатски нашественици са ни клали, горили, мъчили, но не са ни пречупили. Няма европейски народ, който да е подлаган на такива чудовищни мъчения както българския, но въпреки всичко духът ни е останал свободен. Този свободен дух помогна на дедите ни да смажат турската армия при Одрин само 34 години след Освобождението ни.  Ако не бе намесата на “великите силиднес страната ни щеше да е много по-голяма, а и по-силна, а това би докарало кошмари на много чужди държавници...Българинът бе изплашил додир империите властващи на няколко континента.

 

Какъв бе българинът по това време – прагматичен, уверен в себе си, следващ старите традици и християнството – вярата, която ни помогна да преживеем  петвековния геноцид. Българинът не се надяваше на никого, а за семейството и земята си бе готов да грабне оръжие и да се бори до последно.

 

За жалост ненужните войни от началото на ХХ век, атентати на терористи, така наречения народенсъд и други последвали го събития затриха голяма част от цвета на народа ни. Тези, които останаха бяха подложени на екпериментът с име социализъм.

 

Примамлива, дори романтична идея, която обаче бе въведена по такъв начин, че не само бе обречена на неуспех, но и даде катализатора за унищожението на вековни традиции, за унищожаването на родовата ни памет и национална гордост.

 

През 1989 година доста от нас бяха вече опитомени. Откъснати от земята, откъснати от вярата, откъснати от сила и амбиции. С доста усилия много наши сънародници бяха превърнати от хора ковящи съдбата си, в неуверени човечета чудещи се на кого да вярват, на кого да се облегнат. Българинът с яките мишци и дръзкият поглед сякаш бе изчезнал вдън земя, а на негово място се бе появило болно отроче с неясно бъдеще...

 

Често ме питат – няма ли да дойде най-сетне свестен политик? Всеки път отговарям – не. Няма как да дойде свестен политик защото няма условия за това. Една източна поговорка гласи – Когато ученикът е готов, ще се появи и учителя. Така хубаво са го казали хората, че просто няма какво да се добави.

 

Държавникът може да се сравни със способен генерал, а народът е неговата армия. Да предположим, че дойде някой, в когото са съчетани най-добрите качества на Крум Страшни, Симеон Велики, Иван-Асен, Калоян. Дори да е перфектен, един водач не може да направи всичко сам. Тези, които го следват също трябва да притежават сила, воля, увереност и не само това, но и готовност да се жертват за този, който ги води.

 

А ние готови ли сме да застанем зад тези, които твърдо са решили да възродят България? Не става да чакаме някой да изгори за нас, а ние самите да не правим нищо.За да има нова България е нужно масово участие, за да има ново бъдеще трябва да се преродим. Няма невъзможни неща, а дори и да имаше, българинът е доказал, че се справя и със невъзможното.

 

Толкова ли ще е трудно да се откъснем от телевизора и да опознаем хората около нас? Толкова ли е трудно да решим, че е време да оставим някой друг порок и да калим волята си? Толкова ли е трудно да поискаме прошка, или приятелство. Повярвайте ми, не е трудно, зная го от опит. Не можем да си позволим да се делим, да се караме и да оставаме безчувствени към болката на другите.

 

Добротата и великодушието са наши типични качества. Покварените медии ни тровиха дълго време, но не успяха да заличат българщината. Бедствията във Варна, а и на други места показаха, че макар и бедни ние сме все още съпричастни, че сме все още Човеци.

Основата я имаме, във вените ни тече кръвта на благородници. В гърдите ни бият сърца изпълнени със сила и доброта. Остава само да си подадем ръка и да преодолеем различията си.

 

Стане ли това плъховете вече няма да се  стремят към властта защото ще знаят, че няма да ги бъде. Върнем ли любовта си един към друг, върнем ли увереността в собствените си сили и националната си гордост, вече ще сме армия, за която няма спиране. Тогава ще дойде и Спасителят на България.

 

 

 

Публикувано от ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK в 21:10




Гласувай:
8



1. minevv - да
08.08.2014 09:20
да
цитирай
2. dimat - Поздравления за превъзходния пост!!!
08.08.2014 17:17
От доста време и аз ,а доколкото съм чел и други са стигнали до единственият реален и правилен извод: НЯМА КОЙ ДРУГ,ОСВЕН НИЕ САМИТЕ ДА СИ ПОМОГНЕМ,НО ЗА ДА СТАНЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ПОВЯРВАМЕ В СЕБЕ СИ!!!

Грешно и пагубно е очакването,някой друг, или някакво чудо да ни помогне.Крайно време е да разберем,че няма такъв "спасител" и такова "чудо".Всичко е само и единствено в нашите ръце.Това е единственото "чудо".

Цялото останало чакане на някой друг "да ни оправи","нещо друго да стане" и тем подобни нелепици,работят единствено в полза на мафията,която чрез своите пари,власт и медии непрекъснато ни подхвърля разни нелепи чудеса,които "раждат",национални герои в лицето на разни партии,или партийни водачи,за да се превърнат в края на краищата,в поредните нелепи чучела,ограбили за кой ли път материално и още по-страшно,духовно,народа.

Ще може ли народът най-после да повярва в себе си и да отхвърли всякакви очаквания и чудеса,зависи единствено от него.

За съжаление,пишещият тези редове е песимист в това отношение...НО,КОЙ ЗНАЕ?!
цитирай
3. nedovolen - Ето, вижте кои сме били.
09.08.2014 16:13
http://shtaparov.blog.bg/politika/2014/07/26/istinskite-granici-na-stara-velika-bylgariia.1284179#last_comment
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28315113
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031