Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2015 18:01 - Русия струпва войски и тежко въоръжение по границата с Украйна http://www.mediapool.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия струпва войски и тежко въоръжение по границата с Украйна  28.05.2015  image Гледано 1657Общо гласували 102828.05.2015  
image image image image image

Армията на Русия струпва въоръжение и военни части, в това число мобилни ракетни установки, танкове и артилерия, във временна база близо до границата с Украйна, съобщи Ройтерс.

Много от превозните средства са без регистрационни табели и идентификационни знаци. Много от военните са премахнали ебмлемите от техните униформи, което напомня практиката в Източна Украйна миналата година. Тогава Киев и нейните западни съюзници твърдяха, че става въпрос за прикрити руски отряди.

Струпването на войски на полигона Кузмински на около 50 км от границата е едно от най-ярките доказателства до момента за съгласувани действия на руските военни в региона.

По-рано този месец военният командир на НАТО генерал Филип Брийдлав каза, че сепаратистите се възползват от примирието, което влезе в сила през февруари, за да възстановят силите си и да се подготвят за нова офанзива. Той обаче не даде повече подробности.

Русия отрича, че нейни военни са замесени в конфликта в Източна Украйна, където подкрепяния от Москва сепаратисти се борят срещу силите, лоялни на прозападно правителство в Киев.

Министерството на отбраната на Русия обяви, че няма коментар на твърденията за струпване на военни части. Няколко войници са казали, че са били изпратени в базата заради военни учения, което няма никаква връзка с положението в Украйна.

На въпрос дали присъствието на голям брой военни сили без обозначителни значи означава руска инвазия в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори по време на пресконференция, че словосъчетание "подготвяна инвазия" е неподходящо.

Дислоцираните там оръжия са ракетни установки "Ураган", танкове и самоходни оръдия - всички видове оръжия, които са били използвани по време на конфликта в източната част на Украйна между силите на Киев и сепаратистите.

Размерът на военна техника в базата е около три пъти по-голям, отколкото през март тази година.

За четири дни журналистите на "Ройтерс" са забелязали четири товарни влака с военни превозни средства и войници, които са пристигнали на железопътна гара в региона на Ростов в южната част на Русия, като най-малко две композиции, са отпътували за Кузмински.

Голяма част от черен път, водещ през степта от региона на Кузмински до украинската граница, е била наскоро ремонтирана, за да бъде подходящ за тежкотоварни превозни средства.

Пътят води до тих граничен контролно-пропускателен пункт, който обикновено се използва само от местните жители. От другата страна на границата е украинската област Луганск, която се контролира от сепаратисти и е сцена на тежки боеве.

 

Валентина Мелникова, защитник на човешките права, която работи със семействата на руски военни, каза, че има информация, че регионът на Ростов е бил използван като пункт за спиране на войски по пътя си към Украйна.

Тази информация обаче не е потвърдена от Ройтерс.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19783704
Постинги: 44931
Коментари: 6162
Гласове: 7179
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930