Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2017 21:52 - По мъничко за русофобията и доларофилията.
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 3272 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                    
Джеймс Форестал е роден на 15.02.1892г. След включването на САЩ в Първата световна война, Форестал постъпва във флота и завършва войната като пилот от флота. След това се занимава с политика, участва в предизборната кампания на Рузвелт, а след избирането му за президент, е назначен от него за зам.министър на военно-морския флот. На 19 май 1944г. след смъртта на началника си, Форестал става министър на военно-морския флот. След обединението на отделните военни министерства, на 19 септември 1947г. Форестал става първият военен министър на САЩ, на този пост обаче изкарва едва 18 месеца.


image
 

Джеймс Форестал е пословично известен с русофобията и омразата си към комунизма. В личността му тези две фобии успяват да достигнат до размери несъвместими с живота. На 19 март 1949г. след като яростната му анти съветска реторика преминава чертата на нормалността (дори за тогавашните крайни американски разбирания), Форестал е отстранен от длъжност, а пет дни по-късно е настанен в медицински център на военно-морския флот. Официално е оповестено, че страда от нервно и психическо изтощение, диагнозата на лекуващият го лекар е - депресия. На 22 май 1949г. Джеймс Форестал скача през прозореца си от 16 етаж и умира.

Легендата гласи, че преди да скочи е изкрещял -

"Руснаците идват, руснаците идват! Те са навсякъде! Аз видях руски войници!"

В интерес на истината, няма свидетели които са го видели да скача и да крещи тези думи. Но има свидетели които твърдят, че по време на лечението си, той непрекъснато ги е повтарял.

Уникално пророческа се оказва ето тази карикатура публикувана във вестник Правда, две седмици преди Форестал да се хвърли от прозореца.

image

На карикатурата е изобразен Форестал, който стреснат от сирената на пожарната скача от прозореца с крясъци "Караул!!! Червената армия нахлу в САЩ!!! През това време Аверил Хариман, негов приятел и бивш американски посланик в Москва, се опитва да го задържи.

Ето до какви трагични последствия може да доведе прекомерната русофобия.

До не по-малко трагични последствия може да доведе обаче и доларофилията.

След неуспешния опит за преврат срещу Ердоган, командващия войските в провинция Хатай се отправил със семейството си към базата Инджирлик, но за негов ужас, американците не ги допуснали вътре. В това положение са били още десетки турски висши офицери. Генералът разбирайки незавидното си положение и с оглед смекчаването му, се предава доброволно и сътрудничи на следствието. Той разказва, как американците в Инджирлик са обучавали превратаджиите, какви са били целите на операцията и за американските обещания в случай на провал, да изведат участниците и семействата им от Турция. Последното, американците категорично отказват да сторят.
В края на април 1975г. американците напускат столицата на Южен Виетнам - Сайгон. Броени часове преди комунистите да влязат в града, американците започват евакуация. Това е така наречената операция "Пулсиращ вятър", завършила успешно... за малцина. С предимство са американските граждани и гражданите на други западни страни. Накрая идва ред и на американските помагачи във Виетнам. Тук американците постъпват лоялно... но желаещите са повече от възможностите и след последния хеликоптер при комунистите попадат хиляди виетконговци.

image
                   
            На снимката се вижда, че бягащите са много, а местата ограничени

image

    Хеликоптерите се изхвърлят в морето за да има място да кацнат следващите

Така, че доларофилите винаги трябва да са на щрек, краят идва изневиделица, а закъснелите обикновено се превръщат в свидни жертви за демокрация, съдба която нито един уважаващ се доларофил не би желал да го споходи.
 




Гласувай:
11



1. getoveyoselph - tova ne e bibleisko
22.12.2017 22:30
Koito i da pitash ot troqnskiq manastir taka shte kaje
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
22.12.2017 23:20
Хубав материал си написал, хареса ми!
Под влияние на горния материал се сетих и за една стара, известна приказка:
-Прекаленият светец и богу не е драг!

Та тя явно добре приляга и пасва за всяко нещо, при това прекалено!
Като различните фобии и филии, например!
Затова считам за правилно да обичаме най-вече Българското, хубавото и наследеното от старите Българи! И в същото време да ценим доброто, което ни е направено и да не робуваме на тези, които лицемерно твърдят ,че ни обичат, но резултатите говорят друго!
Приятелство с всеки добронамерен, резервирано приятелство с другите!

Лека нощ!
цитирай
3. krumbelosvet - Май имаше
23.12.2017 08:56
Май имаше древногръцки сатирични стихове за разпалването на маниакални опасения от "варварите". Мощен и устойчив комплекс, който сигурно е бил полезен през "тъмните" хилядолетия и е оцелял до днес.
цитирай
4. getmans1 - Хм!?
23.12.2017 22:25
Хм!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679909
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031