Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2013 18:49 - Революция в енергетиката е предвидена за това лято
Автор: lucecita Категория: Технологии   
Прочетен: 5142 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Революция в енергетиката е предвидена за това лято

26.04.2013

 

Учените, изследващи процеса, наречен “студена трансмутация на ядрата” предупреждават: до великата енергийна революция останаха само два месеца. След като в средата на тази година започне масова продажба на устройства, наречени топлогенератори на Роси (в чест на създателя им инженер Андреа Роси), светът вече никога няма да е предишният...

Това лято трябва да започне продажбата на необикновени генератори за производство на евтина енергия. А това означава, че обичайната ни енергетика, основана на въглеводороди и атомни реактори, ще отиде в миналото. За какво всички ние трябва да се готвим, разказва старши научният сътрудник на Института за земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните към Руската Академия на науките кандидатът на физико-математическите науки ядреният физик Юрий Николаевич Бажутов.

 

— Юрий Николаевич, вие като заместник-председател на Руския координационен съвет по студена трансмутация на ядрата и организатор на ежегодните конференции по тази тематика във вашите изказвания неведнъж сте заявявали, че ние сме на прага на “велика енергийна революция”. Обяснете моля, какво имате предвид?

— Действително, информацията постъпва ежедневно. Сега в целия свят тече мощен бум във връзка с тези резултати, които получиха преди две години в Болоня (Италия) Андреа Роси и Серджио Фокарди в областта на, както те го наричаха, студения ядрен синтез.

Но това е старото наименование, което беше дадено от основателите на това направление англо-американците Флайшман и неговия ученик Понс. Те 10 години се занимаваха плътно с това. И преди около 20 години, на 23 март 1989 г. организираха прес-конференция, на която съобщиха, че са получили потресаващи резултати, че е открито ново явление, което нарекоха студен ядрен синтез.

Но те сбъркаха с наименованието, защото не бяха физици, а още по-малко ядрени физици. Те бяха професионални електрохимици. Затова в прост експеримент те получиха в електролитична клетка изходна топлина, 4 пъти превишаваща тази, която вкарваха. Вместо 1 ват, те получаваха 4 вата пълна мощност.

Това бяха ядрени процеси. Но те се оказаха толкова непонятни за ядрените физици, че те първи се изказаха против това. Откритият от учените нов механизъм за получаване на енергия напълно противоречеше на традиционния ядрен синтез. В резултат отначало имаше голям бум и се очакваше нова енергетика: буквално след няколко години да има вече киловати на изхода, а после мегавати. При това ядрената енергия е много чиста, защото всякакви ядрени продукти се отделят значително по-малко, отколкото би трябвало.

Но буквално след два месеца термоядрените специалисти напълно ги разкритикуваха: според тях в рамките на стандартните представи за физиката на ядрения синтез не може да има никакъв студен синтез. А главният аргумент беше такъв: ако Флайшман и Понс в условията на студен ядрен синтез са получили такава изходна енергия, то щеше да има такъв поток неутрони, че за тях всичко щеше да приключи със смъртоносна доза радиация.

Но въпреки тази мощна вълна на отхвърляне, “духът” беше пуснат от бутилката. И в целия свят хиляди лаборатории започнаха да се занимават с това. Но само в около сто от тях бяха получени положителни резултати. Дори големи ядрени центрове не успяваха да повторят реакцията, така че негативното отношение към този проблем оставаше.

Но в средата на оптимистите 20 години продължаваха изследвания, провеждаха се конференции. Ние в Русия едни от първите започнахме да провеждаме руски конференции и аз вече съм провел 20 ежегодни руски конференции по Студена трансмутация на Ядрата (СТЯ). Ние имаме мощен потенциал в ядрената физика, затова руските учени бяха сред лидерите на това движение. А също американци, японци и италианци.

Флайшман и Понс бяха подкрепяни от мощна търговска структура – Тойота. Самият Тошиба им отдели няколко десетки милиона долара и построи в Ница специален център за изследване, надявайки се, че те след няколко години ще получат търговски вариант. Но, за съжаление, те така и не разбраха правилния механизъм на това явление и не успяха да развият своето откритие. Други изследователи – Патерсон, Арата и пр. – също не успяха да достигнат киловат.

— И сега се появява италианецът Роси. Той също ли е ядрен физик?

— Не, той е инженер-изобретател. Но той повярва в това направление. В Италия над тази тема работеше ученият Пиантели, който събра цял колектив от разни университети. И те съвместно работеха над много прост механизъм на това явление. Той взимаше метален прах, например никел, напълваше с него тръбичка, изпомпваше оттам въздуха, пускаше водород, нагряваше и се получаваше голяма изходна енергия. Но все пак не успяваше да достигне до киловат, само десетки ватове.

Заслугата на Роси е именно в това, че той видя в този механизъм оптимално търговско проявление. Той повярва в него дотолкова, че уговори жена си да продадат дома си за 2 милиона евро, които вложи в изследването. Покани професора от Болонския университет Серджио Фокарди, който преди това работеше с Пиантели. И двамата заедно буквално за 3 години създадоха клетка, която на изхода вече даваше 12 киловата енергия.

Преди две години, на 15 януари 2011 г. те обявиха за това на пресконференция в Болоня. Сред присъстващите се оказа един инвеститор, който така и не си призна кой е и откъде. Но той им каза: ако вие направите мегаватна инсталация, то аз ще я купя за парите, които вие сте похарчили за тези изследвания, т.е. за 2 милиона.

Половин година по-късно Роси обяви, че са създали такава инсталация. И на прес-конференция на 28 октомври 2011 г. той я демонстрира. Този топлогенератор той нарече енергиен катализатор: E-cat. Реакторът, голям колкото фургон, работи повече от 5 часа в автономен режим с изходна мощност 0,5 МВт. При това след пуска за неговата работа не беше необходима никаква външна енергия. Инвеститорът го купи.

След това Роси реши да разработи система за широкия потребител и създаде система с размер на куфарче, към която се свързват външните тръби от системата за отопление. В куфарчето има малка касета с тръбичка с никелов прах и водород – вече готов. Трябва просто да се натисне копчето. Системата се нагрява от акумулатор на батерии и после започва да отделя енергия от порядъка на 10-20 киловата.

— Т.е., за да заработи това “куфарче”, трябва само да се свърже с обикновена батерия?

— Да, акумулатор. Топлогенераторът трябва просто да се пусне, а след това той работи сам без допълнителна енергия. Миналата година Роси заяви, че открива завод във Флорида — американците започнаха активно да го поддържат: той получи вече и американски патент след италианския. След това заявление при него се оформи опашка от желаещи да получат такъв генератор. Той ще струва само 500 долара, гаранция половин година. А след половин година идват от фирмата и за 10 долара ви сменят касетата.

— Излиза, че човек като заплати еднократно 500 долара, може повече да не харчи нито стотинка за отоплението на целия си дом?

— Точно така. Роси обеща още в края на миналата година да започне да ги продава, но не успя. Сега обещава за лятото. Мисля, че до края на годината ще ги пусне. Въпрос на месеци е. Неотдавна той заяви, че този мегаватник, който получи първият купувач, вече е работил 8000 часа – 10 месеца. С превишение на мощността 6 пъти.

— А може ли към това “куфарче” да се включат други уреди? Например хладилник?

— Това вече е друга задача. Има всякакви преобразуватели, които ще могат да го преобразуват в електричество. Засега принципно е решена само топлинната задача.

— Но това означава, че с появата на такава евтина енергия, достъпна за всички, обичайните нефт и газ ще се окажат ненужни? А в Русия прави ли се нещо в това направление?

— Ние нямаме инвеститори. В Русия сме свикнали да догонваме другите. Ние имахме около 20 независими групи, които работеха само на гол ентусиазъм. Т.е. ние получавахме пари за едно, а успоредно с това правехме и друго.

Занимавахме се с това направление, редовно се събирахме на конференции. Всеки месец имаше семинар, на който участваха физици и химици. Защото в действителност това явление е на границата на науките. Руските учени дадоха на това явление названието “студена трансмутация на ядрата”.

Ние не сме толкова богати, като на Запад, и нямаме къщи, които да продадем. При тях търговците с голям интерес се отнасят към инвестициите в науката. Нашите бизнесмени са чисти потребители, не мислят за бъдещето.

Аз писах на “Роснефт” и им обясних, че когато това направление започне сериозно да се развива, техният бизнес ще рухне. И трябва спешно да търсят замяна. Тогава ще може просто да се прехвърлят от единия “влак” на другия. Но те не разбират. Седят и чакат. Влагат пари в тръбопроводи, които после ще се окажат никому ненужни. Ще претърпят банкрут.

А в САЩ сега за този проблем отделят финансиране Пентагонът и министерството на енергетиката. И НАСА финансира създаване ракетни двигатели на този принцип.

— Ако утре при вас дойде инвеститор с пари, след колко време може да има реален резултат?

— Мисля, че след три години ще го направим. Миналата година на инсталация, аналогична на Е-cat на Роси, с помощта на ядрена диагностика ние получихме максимален в света изход на неутрони (до 500 000 на сеанс). Тези резултати аз представих през юли 2012г. в Корея на 17-тата Международна конференция по СТЯ.

Още по-добри експериментални резултати имаме с процеса на стимулацията на СТЯ с плазмена електролиза, с която аз работя вече повече от 15 години. Тук имаме не само многократна демонстрация на ядрени продукти на СТЯ, но и значителен превишаващ топлинен изход, достигащ до 500%.

— А този генератор не е ли опасен при използване?

— В действителност този механизъм, макар и да е ядрен, но е много чист. Атомните централи са опасни и заради това, че там се получава натрупване на ядрени отпадъци. А моят модел за ерзионна катализа не само решава проблемите на енергетиката, но и превръща ядрените отпадъи в стабилни.

Сега ги закопават под земята в специални контейнери. Пробваха да ги изведат в космоса, но ракетите падаха и беше опасно. Но в земята все пак е до време. Може да стане по-лошо от Чернобил. Атомните централи ще доработят своя срок и също ще бъдат закрити, когато се появи тази нова енергетика. За това сега все още малко се говори. Но щом на пазара се появят генераторите за производство на евтина енергия, за тях веднага ще научат всички. Във всички случаи този процес вече не може да се спре.

— А когато те се появят на пазара, ще могат ли да бъдат копирани?

— Роси затова не допуска никого от нашата общност на неговите тестове. Той много се страхува от конкуренцията и дава информация много дозирано. При него вече са се записали над един милион души на опашка за неговите генератори.

Наистина винаги има някои нюанси, които могат да се укрият. Така че не е лесно да се копира. Просто трябва да сме на ниво, за да не закупуваме после технологии, а да ги правим сами – не по-зле, а по-добре.

Интервюто взе Светлана Сметанина
Превод от руски език: Лусесита

Източник:
http://www.pravda.ru/science/technolgies/26-04-2013/1153327-termo_cold-0/

 




Гласувай:
10



1. alexs - Ako e istina tova e kraqt na energ...
27.04.2013 20:58
Ako e istina tova e kraqt na energijnite monopoli!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2570690
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол