Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 17:39 - СВОБОДНА ЕНЕРГИЯ: “E-Cat” по технология на Андреа Роси бе предадена на клиент в Германия
Автор: lucecita Категория: Технологии   
Прочетен: 2527 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

СВОБОДНА ЕНЕРГИЯ:

Студен синтез – първата инсталация “E-Cat” по технология на Андреа Роси бе предадена на клиент в Германия през май

15 юни 2013, Торстен Шмит

 

ExtremNews научи тази седмица от Хартмут Доблер, управител на немската фирма E-Cat-Deutschland GmbH, че през май е била предадена на клиент първата инсталация с мощност 1 MW. Още това лято клиенти, които имат интерес да закупят такава инсталация, ще имат възможност да посетят доставената инсталация и да я разгледат. Но държавната служба, която издава разрешения за експлоатация на технически съоръжения, е причината, поради която 1 MW-овата инсталация може да се появи на пазара вероятно едва през 2015 / 2016 г., което се обяснява с високите стандарти по отношение на безопасността в Германия. Това е и причината, поради която доставката на по-малките “домашни” ECAT-устройства (10 kW), които практически са готови, може да стане едва след като 1 MW-овият промишлен вариант докаже своята надеждност.

На 20 май 2013 международен екип от 7 учени от три реномирани европейски университета потвърди, че технологията E-Cat на Андреа Роси функционира.

 

E-Cat (Energy Catalyzer) бе представен на прес-конференция през 2011 г. от италианския инженер Андреа Роси заедно с неговия колега Серджо Фокарди. Това устройство функционира на принципа на студения синтез. В Интернет се обяснява, че при това ядра на водород и никел се свързват до мед. Медта има по-ниско енергийно състояние от никела и излишната енергия се освобождава във формата на топлинна енергия. Целият процес е невероятно ефективен и може да нагрее всякаква течност, която преминава през инсталацията. На единица тегло тази технология е най-малко 100 000 пъти по-ефективна от която и да е друга известна реакция с изгаряне. Извършва се трансмутация от никел в мед.яа американския милионенin

 

При промишлената инсталация от 1 MW в стандартен контейнер са инсталирани 100 E-Cat модула по 10 kW (плюс 6 резервни модула). Произведената в E-Cat топлина се използва в затворен воден цикъл и може да се използва за различни цели, Например за директно подгряване на вода.

Макар че при лабораторни тестове бе доказано, че тази технология се нуждае от подаване само на малко външна енергия и понякога може да работи и напълно автономно, за по-сигурно при E-Cat, който работи на ток, се приема фактор на ефективност COP=6. Това означава, че за всеки термично произведен киловат трябва да се подаде 1/6 електрическа енергия. Регулирането се извършва автоматично със софтуерно управление.       

Както съобщава управителят Доблер, първата инсталация от 1 MW е била пусната в експлоатация в САЩ през 2011 г. През септември 2012 е бил издаден СЕ-сертификат за безопасност от международното инженерно бюро и орган за проверка SGS със седалище в Женева. По този начин бе дадена зелена светлина за въвеждането на европейския пазар.

През октомври 2012 температурният диапазон бе разширен от 120°C на 600°C. E-Cat за 600°C вероятно ще може да бъде доставян от края на 2013 г., но само във версията от 1 MW. Скоро след това ще може да се доставя и E-Cat 1 MW, задействан с газ.

На въпроса кога инсталацията ще може да се получава в Германия, Доблер каза: “Първата инсталация за 1 MW беше предадена през май на частен клиент. Лица, които подпишат декларация за намерение за покупка, ще могат от средата на годината да посетят и да разгледат тази инсталация. Водим в Германия преговори за подписване на договори за първите инсталации с мощност 1MW.”

Ето сайта на E-Cat Германия, където ще бъдат публикувани информации за това кога ще започнат продажбите на E-Cat:

www.e-cat-deutschland.de.

От г-жа инж. Ута Щехл научихме за малкия вариант Home-ECAT (10 kW), че той технически е готов, но сертификацията създава проблеми. Понеже става въпрос за съвършено нова технология, за нея още няма стандарти за проверка и изпитване. По тази причина първо трябва да се утвърди промишленият вариант за 1 MW, при който обаче се поставят големи изисквания към обслужващия персонал. Затова до пускането на пазара ще мине поне още една година.

Ута Щехл казва още: "Малкият 10-kW-ECAT е голям колкото компютър и може да се свърже към всяка отоплителна инсталация. Той подгрява водата, така че наличното отопление не се включва. Междинен резервоар би повишил ефективността, понеже включване и изключване на E-CAT потребява повече енергия, поради което той е относително инертен."

Свободен превод: Лусесита

Видеоклипове за E-Cat:

http://www.e-cat-deutschland.de/media.html

 

Източник:

http://www.extremnews.com/berichte/wissenschaft/64f0146f035936a

http://freie-energie.jimdo.com/

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2581575
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол