Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2013 23:44 - България иска смяна на системата и пряка демокрация!
Автор: lucecita Категория: Видео   
Прочетен: 1454 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България иска смяна на системата и пряка демокрация!

http://www.youtube.com/watch?v=g-jpLlD5Pdc

 

Публикувано на 8 март 2013

Обединени от социалните мрежи хората търсят начин да променят системата, да накарат българската демокрация да работи в тяхна полза, така както трябва да бъде. Има много предложения за промяна на Конституция, за повече референдуми, за обществени съвети и дори за нови партии. Гражданите искат да контролират властта, но мнозинството от политолозите твърдят, че системата на представителната демокрация и сега е достатъчно добра и, че стремежът към пряка демокрация е утопичен.

Истината обаче е малко по-различна. Живеем в света на информационните технологии. Интернет освен всичко друго е мощен инструмент за осъществяване на политически промени. Това се вижда в момента в България.

Същите процеси протичат от няколко години в Испания и Гърция. Новите информационни технологии направиха възможна „Арабската пролет". А има държави и то в Европа, където интернет се превърна в ефективно средство за пряк контрол върху властта и дори промяна на основния закон.

В Исландия гражданите получиха възможност да участват в създаването на новата Конституция на страната чрез Facebook и Twitter. Нещо, което до този момент не беше правено никъде по света, застинал в политическите модели, наследени от миналия век.

Конституцията е сериозно нещо, тя формира идентичността на една страна. И за да станат хората част от създаването на основния закон, беше приложен напълно прозрачен механизъм. Съвет от експерти консолидира усилията на цялата нация, чрез социалните мрежи, за написването на основния закон. Всяко решение, предложение и дискусия бяха публикувани и ставаха чрез интернет.

Експериментът беше успешен и показа, че обикновените хора могат да имат думата в законодателната дейност не само чрез избраните представители в парламента, но и по съвсем пряк начин.

Сега България има шанс също да промени политическата система и да въведе истински пряк граждански контрол върху нея. От недоволството на хората може да се роди нов проект за демокрация, който дори да стигне по-далеч от този в Исландия.

А реалното присъединяване на хората към управлението на страната ще промени не само обществото, но и икономиката. Тя вече няма да бъде движена от прикрити интереси, а от по-голям демократичен контрол, реално представителство на гражданите и тяхното участие в решенията за харченето на публичните средства.

 




Гласувай:
1



1. injir - Гражданско участие в решенията за ...
17.03.2013 08:27
Гражданско участие в решенията за харченето на общите пари. Това е възможността. Сега ги харчат избраните на изборите. А Министерският съвет, сформиран от спечелилата партия, харчи, без да пита. А това хич не е демократично,нали.
цитирай
2. marley - 40% от българите нямат интернет и не знаят какво е това facebook
17.03.2013 10:34
хората имат собствен бизнес и се интересуват от работата си повече отколкото от държавните политики. Те са тези които издържат нехранимайковците стоящи в интернет с часове. Те вадят заплатите на политическите изменници и върти - опашки - хората без работа от партии и фондации.
Нека помислим реално, колко от българите ги е еня дали на власт са червените или сините? Всички до сега доказаха че са МАСКАРИ.
Нито конституцията ще ни донесе доходи, нито някой закон ще ни защити - това е МАСКАТА НА ВЛАСТТА - законите са като книгите. Ако ги прочетеш само ще се объркаш,защото всички клаузи си противоречат.

Не искаме нова система, а тази система трябва да работи с честни хора.
Политиците не са всички маскари, има и честни от тях но лошите не им дават мира,лошите излизат по вестници и телевизии, а добрите не смеят да им противоречат.

Искаме мир, за да работим и да издържаме семействата си. Имаме си работа,тя ни храни. ако всичките пълнолетни българи се захванат да работят собствен бизнес, България ще е най-добрата държава която всеки чужденец ще избере за свой дом.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2585454
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол