Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2013 11:43 - И В ГЪРЦИЯ ОКУПИРАТ ФАБРИКИ ПОД РАБОТНИЧЕСКИ КОНТРОЛ
Автор: lucecita Категория: Видео   
Прочетен: 1388 Коментари: 0 Гласове:
0



 

И В ГЪРЦИЯ ОКУПИРАТ ФАБРИКИ ПОД РАБОТНИЧЕСКИ КОНТРОЛ

http://www.youtube.com/watch?v=f3SkuZ6btvM

Видеото е публикувано на 13 март2013, 22 минути, с български субтитри

 

Вторник, 12 февруари 2013 година, е първият официален ден от производството във фабриката Viomichaniki Metalleutiki (Vio.Me), под работнически контрол, в Солун, Гърция. Това означава, че работата се организира без шефове и йерархия, а планирането се прави с пряко демократични събрания на работниците. Те обявиха край на неравното разпределение на ресурсите и ще имат равни и справедливи възнаграждения. Фабрика произвежда строителни материали, и те са заявили, че планират да се насочат към производството на стоки, които не са вредни за околната среда.

При безработица достигаща 30%, работниците от фабрика "Vio.Me", изтощени от големи приказки, обещания и повече данъци, не получавали заплати от май 2011 г., с решение на Oбщото събрание на съюза, заявяват своята решимост да не станат жертва на безработицата, а вместо това, да вземат фабриката под свой контрол. Идва времето на работническия контрол на Viomichaniki Metalleutiki.

Работниците във "Vio.Me" спират да получават пари през май на 2011 г., а впоследствие собствениците и мениджърите изоставят фабриката. След серия от събрания, работниците решават, че заедно ще управляват завода. Оттогава, те окупират и защитават фабриката и машините, необходими за производството. Те продължават да достигат до други работници и общности в цяла Гърция, получавайки огромна подкрепа. Солидарността и подкрепата на всички тези групи, общности и личности, имат важен принос за оцеляването на работниците и техните семейства.

Работническата окупация и контрол не са нещо ново. От 2001 г. насам, има близо 300 предприятия, осигуряващи работа, които се управляват демократично от работниците в Аржентина, вариращи от здравни клиники, вестници, училища, фабрики, печатници и хотел. Опитът е показал, че работниците заедно могат не само да управляват работното си място, но могат и да го подобрят. Примерът на Аржентина се е разпространил на територията на Северна и Южна Америка, а сега в Европа и САЩ. В Чикаго, работниците на New World Windows започнаха производство под работнически контрол след години на борби с бившите собственици и шефове. И сега в Гърция, работниците отново показват, че пътят е само един -- работнически контрол и пряко-демократично самоуправление.

"Ние призоваваме всички работници, безработните и всички онези, които са засегнати от кризата, да вземат пример от работниците на "Vio.Me" и да ги подкрепят в усилията им да приложат на практика убеждението, че работниците могат да работят без шефове!

 

************************


...Оперативната част на фабриката работнически кооператив е, че трябва да се основе един борд, който да прилага на практика решенията на работниците. Тези работници-акционери, както ги наричаме, всеки от тях притежава по една акция и може да контролира борда чрез регулярни общи асамблеи. Членовете на борда могат да се отзовават пряко от работническата асамблея. Тези акции, разбира се, не са документи, които държиш в къщи и си казваш «Аз съм акционер», но са дивиденти, на които всеки участващ работник има право. Никой не може да събере повече от една акция....

Борим се за себе си и за бъдещето ни... Всички трябва да се съберем, да излезем на улицата и да се борим... Досега си стояхме в къщи, бяхме невежи...

Фермерите ще започнат да организират производството според нуждите на бедните...

Ние сме като шепа сняг. Ще вземем тази шепа сняг, ще я направим на топка, ще хвърлим топката от върха на планината надолу, тя ще нараства и ще събира в себе си още работници, безработни, домакини, студенти, фермери и, разбира се, солидарност... Солидарността ще пречи на топката да се разпадне и тя ще стане голяма колкото цялата Земя...

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2572674
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол