Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2013 16:17 - Свободна книжарница в цялата страна - Бъди промяната !
Автор: lucecita Категория: Новини   
Прочетен: 1689 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Достъпно знание в „Свободната книжарница“  

Ефросина Костова, 23 май 2013

 

Масовите протести в страната, събията, свързани с тях и всички негативни емоции оставиха отпечатък в съзнанието на всеки българин. Един студен и неприятен отпечатък, който ще помним много дълго време. Ефектите, родили се в динамиката по улиците са най-различни, и положителни, и отрицателни. И все пак най-ключови са надеждата и желанието за промяна. От тези фактори се ражда и идеята за общността „Бъди промяната!“ , която включва мрежа от хоризонтални структури в цялата страна, създадена след протестите. Именно тази общост създава една нова инициатива – „Свободната книжарница“. Това е първата обща акция на „Бъди промяната!“ и обхваща единайсет български града -София, Варна, Велико Търново, Сливен, Бургас, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Русе, Стара Загора, Ямбол.

Събитието се оформя като фестивал на свободната книга и кани всички любители на книгите да споделят знание, мъдрост и любов. Всеки може да донесе книги, от които вече няма нужда и да ги подари, както и да си вземе интересно четиво, донесено от някой друг. Всичко това напълно безплатно – без покупко-продажби и бартери. Свободно и достъпно знание за всички.

Организаторите имат за цел да покажат, че книгите не са инструмент за печалба и, че идеите не могат да бъдат затворени, а всеки може да споделя свободно. Датата, избрана за събитието не е случайна – 24 май, денят на славянската писменост и култура. Честването на българската просвета и култура, и създаването на азбуката ни от Солунските братя, се допълва от идеята за „безплатния пазар“ на „Свободната книжарница“. Така споделяйки знанието с други, всяка книга ще намери мястото си – за един вече ненужна, но за друг много полезна. Инициативата в деня на светлия празник обещава много добро настроение. Книгите, които останат, ще бъдат занесени в социален център “Аделанте” до следващата подобна акция...

http://prestochka.com/2013/05/23/dostypno-znanie-v-svododnata-knizharnica/

 

  БЪЛГАРИЯ ДЕЙСТВА Свободна книжарница в цялата страна - Бъди промяната!

http://www.youtube.com/watch?v=NmYVDammKNM

 

Видеото е публикувано на 24 май 2013

 

Свободна книжарница е първата обща акция на националната мрежа "Бъди промяната", която включва хоризонтални граждански структури от различни градове, родили се след масовите протести в страната.

Mрежата се базира на принципите за пряка демокрация, икономическа справедливост и социална солидарност. При нас се насърчават равноправието, децентрализация и многообразието.

 

Свободни книжарници в цялата страна - 24 май 2013г. - Варна

https://www.youtube.com/watch?v=UyNvlTkT8KU

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2581181
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол