Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2016 20:33 - "БИБЛИОТЕКИ за НЕЩА" – магазини за свободна размяна на вещи
Автор: lucecita Категория: Новини   
Прочетен: 509 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2016 20:34


"БИБЛИОТЕКИ за НЕЩА" – магазини за свободна размяна на вещи

Представете си, че отивате в “магазин на съседите” и заемате оттам инструменти, кухненски уреди, спортна екипировка, музикални инструменти и пр. Няма нужда да купувате, ремонтирате или да складирате у дома си неща, които използвате рядко. Имате достъп до много по-голямо разнообразие от вещи, отколкото можете да притежавате, и можете лесно да споделяте неща със съседите си. Това е идеята на "Библиотеката за неща" (
Libraries of Things).

Gene Homicki е съосновател на онлайн платформата myTurn, която улеснява всеки, който иска да започне и да поддържа “Библиотека за неща”. Общности използват тази платформа за споделяне на инструменти и домашни потреби, университети я използва за наемане на велосипеди и оборудване. Тази платформа дава възможност на нови “библиотеки” да използват най-добрите практики. Тази платформа се използва от над 130 “библиотеки за неща”, а също и от стотици доброволчески организации, университети, общини.

Все повече хора се убеждават, че е много по-разумно да се заемат неща, вместо да се купуват и складират в къщи. Началото е било положено с библиотеки за инструменти и за кухненски потреби. Сега "Библиотеките за неща" предлагат всякакви неща, които хората използват рядко. В "библиотеките" всеки може да намери нещо за себе си. Човек заплаща членски внос и може да заеме всяко нещо – например от оборудване за къмпинг, до уред за пуканки - не е ли чудесно?

Всеки, който иска да основе такава “библиотека”, може да намери полезна информация на сайта ShareStarter.org, както и на сайтовете на съществуващи такива "библиотеки за неща". Например, SHARE - A Library of Things, във Frome, Англия, която беше първата постоянна “библиотека за неща”, сега предлага пълен пакет от информация за това как са започнали и включиелно примерни формуляри и процедури. Така че няма нужда да преоткривате колелото. Първо поговорете с тези, които вече имат опит, и после си направете план, който е подходящ за вашата общност.

Обикновено се препоръчва да се започне с екип от три до седем души, с различни умения - мениджър, счетоводител, юрист, маркетинг, дизайн. Можете да привлечете доброволци, както и хора, които умеят да ремонтират неща.
От юридическа гледна точка, ”Библиотеките за неща” може да са организации с нестопанска цел, кооперации и пр.

”Библиотеките за неща” могат да помогнат да се намали потреблението и прахосването на ресурси, като в същото време се осигурява достъп до стоки, които много хора не могат да си позволят да купят. Затова тези “библиотеки” могат да получат финансиране от местната община, от фондации, от дарения...

Цялата статия на английски:
http://www.shareable.net/blog/how-to-start-a-library-of-things




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2581136
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол