Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2013 00:26 - Народът пише конституцията в истинската демокрация!
Автор: lucecita Категория: Политика   
Прочетен: 1504 Коментари: 0 Гласове:
1



Народът пише конституцията в истинската демокрация!

http://www.youtube.com/watch?v=NufLZOGcKE4

 

Видео, публикувано на 21 февруари 2013, с български субтитри, 17 минути

 

Etienne Chouard в търсене на корена на проблема в съвременното общество.

Конституциите са лоши, защото определят нашето безсилие, вместо нашата власт.

Когато няма защита срещу злоупотребата с власт, безсилието ни е в кърпа вързано.

Тези, които пишат конституциите, изключват властта на народа...

Не е тяхна грешката... Ние сме виновни, защото ги оставяме да пишат конституцията...

Ние избираме представители, които да изработят и приложат закони, които да ни защитят от произвола на силните... Тези хора са много полезни, но са и много опасни...Ако започнат да злоупотребяват с властта, служейки на интересите на малцина, вместо на общия интерес..., властта ги подлудява, систематично...

Всички властимащи са склонни към злоупотреба... Конституцията трябва да ни предпази от това. Това е текст, стоящ над властта. Нейната цел е да отслаби властимащите.

Ако властимащите пишат конституцията, те ще заплануват тяхната власт и нашата слабост... Трябва да им забраним да я пишат.

Хората във властта не трябва да пишат правилата за власт.

Гражданинът е автономен – гласува собствените си закони.

Какво имаме в така наречената демокрация?

Вземете политическите господари, които решават всичко за нас. Подбрани от хора, които дори не сме избирали, най-богатите ги избират. И когато ни предадат до костния мозък, няма как да се съпротивляваме!

Е да, имаме свобода на словото. Но нямаме никаква власт да ги ограничим. Можем да бърборим, това няма ефект. Ако това променя нещо, следва касапница.

И наричаме това демокрация? Грешката е наша. Трябва да престанем да наричаме демокрация това, което е всъщност обратното.

Подхранваме нашата политическа слабост, като си позволяваме да наричаме демокрация нещо, което е тотално отрицание на нашите права.

Граждани, които избират представители, трябва да се откажат да правят законите...

Хората в недемократична страна, нямат думата. Могат само да действат чрез своите представители...

За да променим нещата, не трябва да разчитаме на тези, които сега притежават властта. Решението няма да дойде от тях. То ще дойде от нормални хора, обикновени хора. Хора, които не искат власт.

Най-отличителният знак на добродетелния човек е, че той не иска да управлява другите. Той иска да управлява само себе си.

Имаме нужда от истинска демокрация. Но трябва да я поискаме, а не да чакаме избраните длъжностни лица да я поискат. Те никога няма да я поискат. Истинската Демокрация би ги направила непотребни...

*****************************************

В политиката хвърляне на жребий (теглене на жребий) означава подбор на длъжностните лица чрез лотария. Длъжностните лица се избират като случайна извадка от голяма група кандидати.

В древната Атинска демокрация хвърлянето на жребий е бил основен метод за назначаване на длъжностни лица, и използването му се е считало за основна характеристика за демокрация. Днес обикновено се използва при избор на съдебни заседатели в т.нар. Англо-саксонска правна система.

Атинската демокрация, развита през 6-ти век пр.н.е., от това което наричали изономия (равенство пред закона и политиката) и хвърлянето на жребий е бил основния начин за постигане на тази справедливост. Използвало се е за избор на повечето длъжностни лица и за съдии. Аристотел свързва равенството и демокрацията:

„Демокрацията произтича от идеята, че тези, които са равни във всяко едно отношение, са абсолютно равни. Всички са еднакво свободни, за това те твърдят, че всички са абсолютно свободни... Следващото е, когато демократите, на основание, че всички те са равни, претендират за равно участие във всичко."

„Счита се за демократично, когато публичните длъжности се разпределят чрез жребий; и за олигархично, когато се запълват с избори."

В Атина „демокрацията" (буквално преведено власт на народа) е била в опозиция на тези, които защитавали олигархията (власт на малцина).

Атинската демокрация била определяна като управление от мнозинството (обикновените хора), които били разпределени по комитетите, управлявани от тях.

В речта на Перикъл при погребението на падналите войни от История на Пелопонеската война, Тукидид пише:

"Управлява се от мнозината, вместо от малцината; затова се нарича демокрация."

Атиняните вярвали, че хвърлянето на жребий е по-демократично от избори и използвали сложни процедури със специално създадените машини за разпределение (клеротерион), за да избягнат корупционните практики, използвани от олигарсите да купуват пътя си към длъжност.

Избраните членове на гражданския съд полагали клетва при назначаването си.

Аристотел и Херодот подчертават избора чрез жребий като тест за демокрация:

„Властта на народа има най-справедливото име, равенство (изономия) и не прави нищо от нещата, които прави монархът. Жребият определя длъжностите, властта се държи под отговорност и обсъждането се провежда публично."

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2572740
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол