Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.11.2020 06:07 - ВЕЛИЧИЕТО НА КАПИТАЛИЗМА
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.11.2020 06:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                       ПРАВАТА НА ИНДИВИДА СТОЯТ НАД ИНТЕРЕСИТЕ  НА ДЪРЖАВАТА






 image



Ние вече 31 години живеем в условията на КАПИТАЛИЗЪМ. Мнозина обаче май все още не могат да го проумеят. Точно затова ми се иска  да ви запозная с част от едно есе на голямата американска писателка Айн Ранд…

 

 
«Дали човекът е независим индивид, който притежава своята собствена личност, собствения си ум, своя живот, своя труд и продуктите от този труд – или е собственост на племето (държавата, обществото, колектива), което може да се възползва от него по какъвто начин поиска, да му диктува какви да бъдат неговите убеждения, да определя житейския му път, да контролира неговия труд и да изземва продуктите от този труд? Има ли човекът право да съществува заради самия себе си – или е роден в робство, като слуга, който непрекъснато трябва да откупува живота си, като служи на племето, но не може да го придобие свободно и напълно?

 

Това е първият въпрос, на който трябва да се отговори. Останалото са последици и практически приложения. Базисното е: свободен ли е човекът?

 

В историята на човечеството капитализмът е единствената система, която отговаря на този въпрос с “ДА”.

 

Капитализмът е социална система, основаваща се върху признаването на индивидуалните права, включително правата на собственост, в която цялата собственост е частно притежание.

Капитализмът признава и защитава основния метафизичен факт от природата на човека – връзката между неговото оцеляване и използването на разума.

 

В едно капиталистическо общество всички човешки взаимоотношения са доброволни. Хората са свободни да си сътрудничат или не, да търгуват един с друг или не според своите индивидуални преценки, убеждения и интереси. Те могат да търгуват един с друг само при условията на и посредством разума, т.е. посредством обсъждане, убеждаване и постигане на договорно съгласие, чрез доброволен избор от взаимна изгода.

 

Правото на съгласие с другите не е проблем в което и да е общество; правото на несъгласие е това, което е решаващо. Институцията на частната собственост е тази, която защитава и прилага правото на несъгласие – и така проправя пътя за най-ценния атрибут на човека (ценен персонално, социално и обективно): съзидателният ум.

 

Това е кардиналното различие между капитализма и колективизма

 

Подбрал:

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 



Тагове:   мнения,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190528
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575