Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2022 21:19 - ЗАЩО УКРАИНЦИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ РУСИЯ И ЗАЩО ПОМИРЕНИЕ МЕЖДУ ТЕЗИ СТРАНИ Е НЕВЪЗМОЖНО ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1912 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 21.01.2022 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ЗАЩО УКРАИНЦИТЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ РУСИЯ И ЗАЩО ПОМИРЕНИЕ МЕЖДУ ТЕЗИ СТРАНИ Е НЕВЪЗМОЖНО ?

   Причините са много, но всички са под общ знаменател – украинците са жертва на експанзията на руската империя, подобно на съседката им Полша. Напомням, че през 1828 г. Полша отново е нападната, превзета, окупирана и ограбена от Руската империя. Пред голямата захлаха за семейството на Шопен и над самия него, той напуска Полша и се премества във Франция, където живее до смъртта си. В труда си за Шопен, Шуман сравнява творбите му с топове, покрити с цветя, насочени срещу великия самъдържец /б. м. тогавашниая руски император/. Положението на Украйна е още по-страшно. Да припомня и още едни факт – при завладяването от Иван Грозни на българските области Казан и Рязан по негова заповед българите е трябвало да бъдат избити. Част от българите са избягали на юг, но между 400000 и 700000 са били убити от войските му.

    А сега – само за УкраИна. Самото име включва нещо, което е характерно и за нашите Западни покрайнини, в Сърбия наричани Крайни. Така понятието УкраИна съдържа претенциите, че руската империя счита тези територии за техни. За тях Украйна няма!

   През 1929/30 г. започва един много тежък процес в света, наричан Голямата депресия. Сриват се цените на акциите, на всичко произведено, включигелно и селскостопанската продукция, фалират банки. Този процес започва от САЩ и постепенно обхваща почти целия свят. Стигнало се е до там в САЩ, че вместо да горят въглища в локомотивите, горили са жито, защото било по-евтино от въглищата. Всички държави, които са имали искономики, развити в някакав степен, точно в тази степен за били ударени от Голямата депресия. Тази депресия обаче не семо не засята СССР, начело със Сталин, но СССР дори печели от нея. Причината за имунитета на СССР срещу тази криза е неучастието й в световната икономика, декретният й начин на живот, предписван им от Сталин, а не от икономичческите закони. Същата днес се оказва КНДР, на която не могат за да се наложат икономически санкции защото тя няма икономика. Оказва се така, че закъсалите тогава страни с развита икономика спешно се нуждаят от всякакави стоки, част от които СССР е могъл да им предостави, на първо място жито. А половината от това жито се е произвеждало в Украйна. Има една хулиганска песен, за която у нас са изпращали в Белене, „Украйна житница е златна!”. СССР обаче се готви за война, има нужда от технологии, машини, които не може да си произведе, а да ги купи от Запада, но за да има пари за това, трябва също да изнесе нещо. И започва износът на жито над възможностите над страната.

   По това време обаче тръгва колективизацията, която нанася силен удар върху селскостопанското ппоизводтво. Квотите за производство на зърно в Украйна са неизпълними. Освен това в Украйна има активна и пасивна ъпротива слрещу колективизацията. В книгата на Солженицин „Раковата болница” има документални снимки от от онова време в Украйна, те са покъртителни. Хора като скелети, живеещи във фургони – върнатит работници от градовете в селата, тук и там – кон като скелет.

   Сталин иска да се възползва най-пълно от Голямата деппесия и изнася каквото може, само и само да купи технологии и машини докато тази беля спохожда Запада, а този процес продължава до началото на ВСВ. Счита се, че да започне ВСВ една от причините е именно Голямата депресия. Така възниква разработката „Голодомор”, която има за цел хем да вземе всичко от Украйна, което може да се изнесе на Запад, включително и сурови кожи, хем да накаже несъгласните украинци, не приемащи  колективизацията и търсещи начин да станат независима държава. Изземват се всичките храни на хората, и не само храните. Където намират нещо скрито за храна, избиват семейството. Бригади на НКВД са проявявали голямо усърдие, благодарение на което след преместването на дърва напр. намирали под тях чувал с жито. Тогава се появяват и новите герои, какъвто е историческият образ на Павлик Морозов. Издал баща си, че скрил жито, убили баща му, дядо му пък убил него. Насаденото зло намира почва.

   През 1932/33 г. положението в Украйна става много тежко и ппез зимата от глад умират между 3 и 7 млн. души, според новооткрити документи – към 10 млн. души. Останали без всякакви сили, хората се тътрели на 4 крака към гробищата, защото ако умрат по домовете си няма кой да ги премести от там, но мнозина са умирали по пътя към гробищата. Отговорник по линията на Сталин на този процес е бил Молотов, а организатор на претърсванията и убийствата, тръгналият към славата си грузинец Лаврентий Берия.

   След този геноцид, причинил смъртта на милиони украинци, починали в резултат на глад, никога не може да има помирение между тези две страни. Ще дам за пример и още една измама на Русия спрямо Украйна. При разпада на СССР в Договара между Русия и Украйна е вписаво, че ядреното оръжие на Украйна се придава на Русия, като Русия се задължава да брани териториалната цялост на Украйна / с това ядрено оръжие/. Но не стана така, въвеждам тагове за аншлус: Донецк, Луганск, Крим.

   Въпреки медийното затъмнение тогава, смъртта на толкова милиини хора и тяхната трагедия става известна в СССР. Да се напише нещо на тази тема е немислимо, но изкуството има и други възможности, напр. музиката. Тези трагични събития Шостакович изобразява с музиката си в неговата Четвърта симфония. Това е едо гигантско трагично произведение в до минор, каквато е Първата симфония на Брамс. Симфонията е тричастна, различна от класическият тип, като в първата си част има една демонична фуга, съвсем различна от формата, утвърдена от Бах. С вътрешния си слух чувам в момента провеждането на първия глас на фугата и настръхвам.

   Шостакович завършва произведението си след почти три години труд над него. С приятели той споделя мислите си, плановете си и те достигат до НКВД. Симфонията е готова, ще има премиера но идва предупреждение от НКВД тя да не се изпълнява и Шостакович без мотиви обяснява, че се отказва от премиерата й.  Нещата обаче не свърват до тук. По целия СССР рабочих и крестян протестират срещу това произведенние, като изрично подчертавам, че те никога не са го слушали, а и да го слушат, няма да разберат музиката му. Тормозът и заплахите над Шостакович не секват, от НКВД Жданов иска Шостакович да напише нова симфония и така да се размине с наказанието – Сибир или изчезване. Шостакович пише своята Пета симфния, а за радост на всички, които обчиме музиката, от НКВД не унищожават партитурата на симфонията.

   Минават 25 години от написването й, Хрушчо турга Шостакович в ЦК на КПСС. Присъствайки на заседанията Шостакович е обмяслил творбите си, написани по това време. Хрушчо обаче иска от Шостакович симфония, която да възхвали революцията, защото Шостакович пак се е издънил идеологически с неговата 11-а симфония, „1905 г.” Така се ражда 12-а симфония, наремечена „Имени Ленина”. Тя е програмна, описва с музика как тогавашните велоконародовъстаници превземат Зимния дворец. Шостакович има обече и друг проблем, синът му Максим Шостакович, диригент, иска да пътува по света. Разрешават му. И още нещо разрешават – да се изпълри за първи път неговата 4-а симфония в Лондон, но заедно с тази, наречена „Имени Ленина”.
  В линк помествам Четвъртата симфония на Шостакович.

 

    Извън темата на постинга:

    Накратко описах исторически събития, защото се разгневих на една нетова простакес/л/а, подсещаща Путин да инсталира ракети в Куба и Венецуела. На една дама с претенци, каквато е тази, по-мяза да се интересува от доста по-различни неща, съобразени с женската й природа и дадености, загатвайки за тях, а също и за придобитите от нея умения при контактите с мъжете по същество. По цял ден она седи, рови по руски сайтове и туй, дето не прави смисъл копипейства го. Ако бе чела бе чела нещо, свързано с руската култура, нямаше да бъде за кашмер...







Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188210
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18321
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031