Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2013 15:03 - Пряката демокрация в хоризонталните общности
Автор: lucecita Категория: Видео   
Прочетен: 1508 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Пряката демокрация в хоризонталните общности

 http://www.youtube.com/watch?v=AuqehxL2ICM

 

Видео на български език, 14 минути

 


Ръководство за гражданска група, функционираща чрез Пряка Демокрация
 
Провеждане на генерална Асамблея и сформиране на работни групи.
Групата се събира на така наречените "Асамблеи", основани на принципа на Пряката демокрация, за да реши определени въпроси и да организира съответните инициативи.
Асамблеята се води от един модератор, който всеки път е различен, за да не се образува някакъв вид йерархичност, а и за да може всеки член на групата да бъде въвлечен активно в дейността. Неговата роля е важна, тъй като той следи за нормалното протичане на обсъжданията по време на Асамблеята.

Освен модератор за Асамблеята се избира и един "писар", който също всеки път е различен човек. Неговата роля е да записва както дневния ред, така и всички предложения и решения на групата.

Това може да става по различни начини: обичайния "линеен" начин, чрез мисловни карти и други.

Асамблеята започва с определянето на дневния ред, който може да е решен и предварително (примерно в интернет). Всеки участник може да дава предложения за дневния ред, които се записват от "писаря".

Всички предложения се подреждат по степен на тяхната важност и приоритет, след което започва разглеждането на въпросите подред. Комуникацията между участниците в Асамблеята се води от модератор, като всеки използва общоприети жестове за изразяване на неговото мнение и емоционално състояние.

При обсъждането на въпросите и предложенията всеки участник има ограничено време за изказване 1-2 минути, за да има време за всички и процесът да бъде по-динамичен.

Това се следи от модератора, който се намесва при необходимост. Всеки член на групата може да дава идеи за инициативи. Предполага се, че този, който е дал идеята, ще бъде след това и един от активните членове на работната група по нейното изпълнение. Но това не е задължително.

Когато има идея за осъществяването на дадена инициатива, която групата е одобрила, се прави списък с необходимите дейности за нейното реализиране.

Всички участници в Асамблеята могат да дават предложения какво трябва да се направи за осъществяването на идеята. Съставя се списък с предложените дейности и всеки член от групата, който може да свърши някоя/и от дейностите, си записва името срещу нея. По този начин се разпределят задълженията и се формира работната група по съответната инициатива.

Оттук нататък работната група започва да действа по реализацията на дейностите, като за това не е нужно свикване на генералната Асамблея.

Членовете на работната група могат да се събират колкото пъти сметнат за добре за дообсъждане на подробностите и детайлите по реализирането на инициативата.

Накрая, когато имат готови решения (на междинен етап) или крайни резултати, ги съобщават на генералната Асамблея.

http://globalpromqna.blogspot.com/2012/05/blog-post_16.html

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lucecita
Категория: Новини
Прочетен: 2583975
Постинги: 995
Коментари: 99
Гласове: 914
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол